مطالعه بنیان های فکری ابن خلدون؛ تفکرات اجتماعی و اندیشه عصبیت
پایان نامه
- دانشگاه آزاد اسلامی - دانشگاه آزاد اسلامی واحد خلخال - پژوهشکده علوم اجتماعی
- نویسنده شهریار شفقتی
- استاد راهنما جعفر ابراهیمی صمد عابدینی
- سال انتشار 1392
چکیده
ابن خلدون از جمله دانشمندان مسلمانی بود که با بینش وسیع و تجارب ارزنده پایه های علم جامعه شناسی را پی ریزی نمود. در این تحقیق ضمن معرفی شخصیت علمی ابن خلدون به بنیان های فکری او در حوزه مباحث اجتماعی پرداخته می شود. دیدگاه ابن خلدون نسبت به رویدادهای تاریخی و علم تاریخ، تحول اجتماعات، مسیر ادواری دولت ها، نظریه دولت، انواع اجتماع، آراء اقتصادی و مفهوم عصبیت مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد. از کتاب مقدمه، مهمترین اثر او به عنوان منبع دست اول در مطالعه اندیشه های اجتماعی او استفاده می شود و سپس از نظرات و نتایج تحقیقات اندیشمندان و محققین در بسط و تبیین آراء و افکار او بهره گرفته می شود. موضوعاتی همچون تأثیر اندیشه های دانشمندان مسلمان در نظریات ابن خلدون، چند عاملی دیدن پدیده های اجتماعی از نظر ابن خلدون، تأثیر عامل جغرافیا و محیط در اجتماع انسانی و دیدگاه معرفت شناسی، هستی شناسی و روش شناسی و اندیشه عصبیت در جامعه شناسی او با استفاده از روش تاریخی در پارادایم تفسیری مورد مطالعه قرار می گیرند. نتایج حاصل از مطالعه نشان می دهد که جامعه شناختی ابن خلدون بر اساس تبیین رویدادهای تاریخی در راستای تأسیس علم عمران به بررسی و تبیین پدیده های اجتماعی به روش علمی و روابط علی و معلولی می پردازد. ساختار جامعه شناسی او از چارچوب مشخصی برخوردار است. در شناخت پدیده های اجتماعی واقع گرا بوده و از روش استقرایی و تجربی بهره گرفته است و هریک از موضوعات جغرافیا، ذخایر فکری گذشتگان، چند عاملی دیدن پدیده ها در علم الاجتماع او به وضوح مشاهده می شود و درک صحیحی از جامعه شناسی او بدست می دهد.
منابع مشابه
مقایسه عصبیت ابن خلدون با سرمایه اجتماعی
بحث از پیوند ها و ارزش های مشترک و نقش آن در تسهیل امور چه فردی ،چه جمعی در سده ی بیستم به اوج خود رسیده است .مفهوم سرمایه اجتماعی و تئوری پردازی ها در حول وحوش آن این مسئله رابه خوبی مورد تأکید قرار می دهد. توجه به تأثیر سرمایه ی اجتماعی در سیاست نیز تحت رویکرد نو دوتوکویل گرایی در سده ی بیستم رو به افزایش است .اینکه سرمایه اجتماعی چه نقشی می تواند در بهبود عملکرد سیاسی داشته باشد و یا به ع...
15 صفحه اولبررسی اندیشه های اقتصادی ابن خلدون
چکیده ابن خلدون یکی از متفکرین مسلمان است که چهار قرن قبل از آدام اسمیت، نظریات مختلفی درباره مسائل اقتصادی مطرح کرده است؛ او مسائلی نظیر نظریه درآمد، تولید، مصرف، توزیع، مطلوبیت، ارزش کار، رشد و توسعه، نقش دولت در اقتصاد را با روشی متفاوت مطرح کرده است. از لحاظ تاریخی او مستحق تر است که " پدر علم اقتصاد" شناخته شود تا آدام اسمیت. در این مقاله سعی می شود متدلوژی و اندیشه های اقتصادی ا...
متن کاملسنجش راهیابی اندیشه های ابن خلدون در حوزه فکری تشیع
تصور رایج آن است که آرا و اندیشه های ابن خلدون در حوزه فکری شیعه رواج نیافته است. این تصوّر تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است؟ گفتار حاضر در صدد پاسخ گویی به این پرسش است. در این تحقیق، بسیاری از منابع علمای شیعه بررسی گردیده و از آن میان، 54 اثر شناسایی شده که در آنها از آرای ابن خلدون سخن به میان آمده است. بنابراین، درستی این تصوّرِ رایج، محل تردید است.
متن کاملسنجش راهیابی اندیشه های ابن خلدون در حوزة فکری تشیع
تصور رایج آن است که آرا و اندیشه های ابن خلدون در حوزة فکری شیعه رواج نیافته است. این تصوّر تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است؟ گفتار حاضر در صدد پاسخ گویی به این پرسش است. در این تحقیق، بسیاری از منابع علمای شیعه بررسی گردیده و از آن میان، 54 اثر شناسایی شده که در آنها از آرای ابن خلدون سخن به میان آمده است. بنابراین، درستی این تصوّرِ رایج، محل تردید است.
متن کاملمنابع من
با ذخیره ی این منبع در منابع من، دسترسی به آن را برای استفاده های بعدی آسان تر کنید
ذخیره در منابع من قبلا به منابع من ذحیره شده{@ msg_add @}
نوع سند: پایان نامه
دانشگاه آزاد اسلامی - دانشگاه آزاد اسلامی واحد خلخال - پژوهشکده علوم اجتماعی
میزبانی شده توسط پلتفرم ابری doprax.com
copyright © 2015-2023